ADHD en dopamine

ADHDZoals je waarschijnlijk al wel weet is ADHD een stoornis die ervoor zorgt dat je jouw focus wat minder makkelijk bij bepaalde taken kunt houden. Het rare aan ADHD kenmerken is dat het niet precies duidelijk is hoe deze stoornis zich ontwikkelt bij een bepaald persoon.

ADHD en de hersenen

Onderliggende problemen met de hersenen zijn waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak achter ADHD. Niemand weet precies wat de oorzaak is van ADHD, maar sommige onderzoekers hebben gekeken naar een neurotransmitter genaamd dopamine als mogelijke oorzaak van ADHD. Dopamine stelt ons in staat om emotionele reacties te reguleren en actie te ondernemen om specifieke beloningen te verkrijgen. Het is verantwoordelijk voor gevoelens van plezier en beloning.

De Wetenschap

Wetenschappers hebben opgemerkt dat de dopamine niveaus bij mensen met ADHD anders zijn dan bij mensen zonder ADHD. Sommige onderzoekers geloven dat dit verschil komt doordat neuronen in de hersenen en het zenuwstelsel van mensen met ongemerkte ADHD lagere concentraties van eiwitten hebben die dopamine transporters worden genoemd. De concentratie van deze eiwitten staat bekend als dopamine transporter dichtheid (DTD). Lagere niveaus van DTD kunnen een risicofactor zijn voor ADHD. Alleen omdat iemand lage niveaus van DTD heeft, betekent dit echter niet dat hij of zij ADHD heeft. Artsen zullen meestal gebruik maken van een holistisch overzicht om een formele diagnose te stellen. Er is natuurlijk nog wel meer onderzoek nodig om dit echt vast te stellen, maar de kans is groot dat dopamine een belangrijke rol speelt bij de totstandkoming van ADHD.